Сряда, 01 Юни 2022 13:19

  „Децата” - годишна изложба на Школата по изобразително изкуство

  В последния ден на май в централното фоайе на НЧ „Наука-1870 г.” – Троян традиционно беше подредена годишната изложба на Школата по изобразително изкуство при читалището с ръководител Маргрет Креклешка. Изложбата откри зам.-кметът на Община Троян Розалина Русенова, а приветствие към младите творци и техния ръководител Маргрет Креклешка отправи Илиян Илиев – директор на НУПИ „Проф. Венко Колев” в нашия град. Главен инспектор Петър Петров началник на районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” връчи грамоти на поредните наградени участници от школата в конкурса „С очите си видях бедата”. Водеща на церемонията беше Вихра Петрова.

  Школата е създадена преди 19 години, през 2003-та. В нея се обучават деца на възраст от 5 до 15 години. Те работят с разнообразни материали и техники – акварел, темпера, графика, флумастери, апликация, моделиране, мозайка. Младите художници участват в национални и международни конкурси като: „Нарисувай ми слънце”, „С очите си видях бедата” и други, където печелят множество престижни награди.

  Всяка пролет в края на творческата учебна година Школата по изобразително изкуство подрежда впечатляваща изложба. Тази година тя е под надслов „Децата”, защото изложбата всъщност е една многоцветна палитра, отразяваща света през детските очи. Цветове, форми – всичко е толкова вълнуващо, колкото е самото детство.

  Вдъхновение, помощ и насока за детските творения с четки в ръка е винаги усмихнатата им преподавателка Маргрет Креклешка. С нежния си и благ характер тя Като магнит ги привлича и разхожда из необятния свят на изкуството. Колко млади художници са научили азбуката на изобразителното изкуство в школата е трудно да се каже, но във всички творби те претворяват красотата и доброто от света. Надяваме се от изложбите в читалищното фоайе да започва пътят на не един нов, млад троянски художник към световните галерии.

  Изложбата можете да разгледате до 15 юни.

  © 2017-2023 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.