Неделя, 26 Юни 2022 15:23

  За 130-годишнината на библиотеката три в едно

  Тази година библиотеката на НЧ „Наука-1870 г.” – Троян отбелязва забележителна годишнина – 130 години от създаването си. По този повод читалищното ръководство организира нетрадиционно честване – подарък за годишнината - пътуване, обмяна на опит с колеги от други населени места и тиймбилдинг.

  Дестинацията беше „морска”. В Бургас посетихме и обменихме опит с колегите от Регионална библиотека „Пейо К. Яворов”. Библиотеката е основана през 1888 година и е една от Депозитните библиотеки в страната. 133 години след това, след стотици премествания на фондове на различни места, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” вече се намира в нов дом, приютил всички отдели и фондове. Със своя уникален дизайн библиотеката трудно може да остане незабелязана. Изградена в по-голямата си част от стъкло както отвътре, така и отвън, сградата е осеяна със стотици думи, които вдъхновяват или просто ни карат да се усмихваме като мотивират деня ни – Библиотека, Солидарност, Духовност, Знание, Море, Бургас, България, Слово, Мъдрост, Култура, Древност и много други.

  Общата площ на библиотеката е 3941 кв. м. на 4 етажа (един подземен и три надземни) като всички са достъпни за посетители. Атмосферата създава усещане за защитеност като са реализирани всички необходими изисквания, свързани с комфорта на съвременния читател – компютри, лесен достъп до литература и научни публикации, удобна мебелировка. Зоните за групова и индивидуална работа са оборудвани с пуфове, меки кресла, дивани, ергономични столове и бюра.

  Буквално зад всяка врата в библиотеката се крият изненади. Една от тях е т. нар. Z space стена, която може да бъде ползвана от студенти по медицина , за да правят виртуално операции.  Детския отдел, освен 86 хиляди тома книги, предлага на своите млади читатели интерактивен магичен под, чрез който те могат да трупат знания, докато се забавляват.

  В „Заемна за възрастни” се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи от българската и световната художествена литература.

  В отдел „Изкуство” се намира уникална червена телефонна кабина, като в ретро британски филм. В нея всеки посетител може да влезе и да проведе дискретно своя телефонен разговор , без да пречи на останалите читатели.

  Библиотеката има и две изложбени зали, кафене и магазин. Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” – Бургас, е най-модерната библиотека не само в България, но и на целия Балкански полуостров.

  Срещата беше приятелска и професионално полезна.

  Другият акцент от нашата програма за обмяна на опит беше срещата с екипа на Народно читалище „Просвета – 1888 г.” - Поморие. И то като нашето читалище сменя в годините много домове, докато през 2012 г. се настанява в нова сграда с модерна стъклена фасада. Читалището притежава най-голямата по фонд библиотека в община Поморие, съвременен театрален салон, балетна зала и кабинети.

  Дейността му включва любителски театър със 119-годишна история, мажоретен състав, клуб за народни танци, школи по балет и гимнастика, студио „Художествено слово”, клуб „Краезнание”. Бяхме сърдечно посрещнати от председателя Милчо Талев, който изненадващо се оказа почти земляк, от Плевен, и секретаря Мария Ралева. Събитията, които читалището организира, са многобройни и през цялата календарна година. Организатор е на Националните поетични празници „Яворови дни” (64 години), на Националната седмица на морето (32 години), на Празниците на виното „Море от вино” (22 години), Национален фестивал „Ритъмът на морето” (17 години).

  Библиотеката на читалището е само 4 години по-стара от нашата, но по фонд е доста по-малка – 53 000 тома срещу 122 000 тома в наша полза. Структурно е аналогична на нашата със същите отдели: Заемна за възрастни, Детски отдел,Читалня, Краезнание.

  Срещата с колегите протече в много приятна атмосфера, обменихме опит, мисли и идеи за читалищната работа, обещахме си бъдещи срещи и инициативи.

  И за да съчетаем полезното с приятното, посетихме древния Несебър, разходихме се по вековния калдъръм на стария град, снимахме се пред символа на града – вятърната мелница на провлака, свързващ стария и новия град. Това полезно и приятно пътуване екипът на библиотеката сподели с част от читалищния екип и Детска музикална школа.

  За реализирането на тази наша инициатива благодарим на Община Троян за оказаното съдействие!

  © 2017-2023 Народно читалище "Наука-1870 г.", Троян. Всички права запазени.